Kalibratie van Versnellingsopnemer of Geofoon

Net zoals bij microfoons heeft iedere versnellingsopnemer een kalibratie-kaart waarin de diverse specificaties van de opnemer zijn opgenomen. In de praktijk dient de kalibratie van de versnellingsopnemer (en meetketen) om mechanische defecten in de versnellingsopnemer te ontdekken en voor het controleren van de gehele meetketen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een trillingskalibrator of shaker met signaal-generator die een vaste versnelling afgeeft bij een bepaalde frequentie. Dit signaal kan ook worden gebruikt als ijkpunt op een niveauschrijver of computer.

Meetversterker Charge type voor Trillingsmetingen

In het laboratorium wordt vaak d.m.v. een back to back kalibratie met een laboratorium versnellingsopnemer de relatieve afwijking gemeten t.o.v. van (afgerond) 160 Hz (2*pi*f = 1000) of afgerond 16 Hz (2*pi*f = 100). Bij versnellingsopnemers zijn er verder charge-opnemers en ICCP-opnemers (diverse andere benamingen worden hiervoor ook gebruikt) alsmede MEM’s sensoren. Mem’s zijn in het algemeen niet geschikt voor nauwkeurige metingen (= <+/- 5% afwijking). Van belang hierbij is dat de juiste kabels worden gebruikt. Een ICCP kabel kan niet voor een charge opnemer worden gebruikt. Daarnaast zijn er snelheidsopnemers ook wel geophonen genoemd. Alle sensoren hebben specifieke voor en nadelen die men dient te kennen voor het juiste gebruikt ervan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor de kalibratie van uw geofoon, versnellingsopnemer en/of trillingsmeter. Als een systeem niet aan de kalibratie-eisen voldoet nemen wij contact met u op. Normaliter brengen wij dan alleen de verzendkosten in rekening.

AV Consulting B.V Calibration Laboratory

Wij verzorgen onafhankelijke kalibratie van geluidsmeter, trillingsmeters, microfoons, sensoren etc. De resultaten zijn herleidbaar naar internationale standaard

Contact

AV-Consulting ©
Calibration Laboratory

Ad (Arie) Vreeswijk, M.Sc. INCE
Senior Adviseur & Directeur

Europe (Zuid-Holland): +31.182352311

info@calibration-lab.com

www.calibration-lab.com

Vestiging Zuid-Holland
Benedenberg 100A
2861 LH Bergambacht
Nederland