Kalibratie met Pistonfoon

Een pistonfoon (pistonphone) is een nauwkeurig kalibratie- instrument dat veelal wordt gebruikt om het meetsysteem op het lab of kantoor te kalibreren. In de pistonphone wordt in de (kleine)drukkamer waarin de microfoon wordt ingebracht door middel van kleine zuigertjes op een mechanische wijze een geluiddrukniveau gecreëerd van 124 dB bij 250 Hz.

De pistonfoon wordt geleverd met een nauwkeurige barometer waarmee de correcties voor de heersende luchtdruk kunnen worden bepaald. Bij de kalibratie dient het weegnetwerk van het meetsysteem uitgeschakeld te worden.

Met een pistonfoon kan met bijbehorende barometer een nauwkeurigheid worden verkregen van +/- 0,08 dB. Een pistonfoon wordt door een referentie laboratorium zoals bijvoorbeeld van Bruel & Kjaer of PTB zeer nauwkeurig gekalibreerd inclusief de bij deze pistonfoon geleverde nauwkeurige barometer. De akoestische druk die op het kalibratiecertificaat is vermeld geldt bij een barometrische luchtdruk van 101,325 kPa. Bij het gebruik van een pistonfoon (pistonphone) hoort derhalve altijd een correct te worden toegepast voor de heersende luchtdruk op dat moment plus een correctie voor het type microfoon die gekalibreerd wordt. De gerenommeerde microfoon merken geven altijd de correctie op voor de referentie pistonphone type 4228 van Bruel & Kjaer.

AV-Consulting Calibration Laboratory B.V. heeft twee (ILAC-MRA) gekalibreerde referentie pistonfoons type 4228 van Bruel & Kjaer alsmede een gekalibreerde (ILAC-MRA) meter van Delta Ohm om zeer precies de atmosferische condities in het laboratorium te kunnen meten zoals barometrische druk, temperatuur, relatieve vochtigheid, CO en CO2 etc. Hiermee kunnen zeer nauwkeurige kalibraties worden verricht met een meetonzekerheid < 0,09 dB.

Pistonfoon met Barometer voor precisie kalibratie van microfoons en geluidsmeters

AV Consulting B.V Calibration Laboratory

Wij verzorgen onafhankelijke kalibratie van geluidsmeter, trillingsmeters, microfoons, sensoren etc. De resultaten zijn herleidbaar naar internationale standaard

Contact

AV-Consulting ©
Calibration Laboratory

Ad (Arie) Vreeswijk, M.Sc. INCE
Senior Adviseur & Directeur

Europe (Zuid-Holland): +31.182352311

info@calibration-lab.com

www.calibration-lab.com

Vestiging Zuid-Holland
Benedenberg 100A
2861 LH Bergambacht
Nederland